Stad met dorpse allures

Steenwijk is het centrum van Noordwest-Overijssel. In de middeleeuwen en renaissance was de stad het hart van vaarroutes. In de 19e eeuw reden diligence en omnibus er over de eerste wegen. Nu, in de 21e eeuw, komt u er gemakkelijk met de trein of via de snelweg. De geschiedenis als vestingstad ziet u terug in het herstelde deel van de stadswallen en de stadsgrachten. Steenwijk kun je een dorpse stad noemen, gemoedelijk en levendig, midden in een schitterende, veelzijdige streek. Daarover kijkt u uit wanneer u de 86 m. hoge Steenwijker toren van de St. Clemenskerk (1467) beklimt.

Villa Rams Woerthe

Aan de rand van de historische binnenstad staat villa Rams Woerthe. Een statig pand in Jugendstil, uit 1899. Vooral hal en trappenhuis zijn indrukwekkend, met wandschilderingen en gebrandschilderde glas-in-loodramen. In de villa is een collectie werken van beeldend kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) tentoongesteld.

Historie

Over het vroegste verleden van Steenwijk is weinig bekend. In de stad zelf zijn uit de eerste eeuwen van haar bestaan geen geschreven bronnen bewaard. Zij zijn waarschijnlijk verloren gegaan bij een stadsbrand, die in 1523 door plunderende Gelderse troepen onder leiding van Maarten van Rossum werd veroorzaakt. "Steenwijk vestingstad" uit 2009 is het meest recente boek over de Steenwijkse geschiedenis. In dit boek wordt aandacht besteed aan de hele geschiedenis van Steenwijk, ook als vestings- en garnizoensstad.