Giethoorn

In Giethoorn snorren fluisterbootjes geruisloos door het water, onder de karakteristieke hoge bruggetjes door. De rietgedekte boerderijen en huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die soms alleen via die bruggetjes, of via het water, zijn te bereiken.

Punteren door Gieterse grachten

In een (zeil)punter wordt u door de grachten van Groen Venetië voortgeduwd met een punterboom; op de Boven Wijde worden de zeilen gehesen. In Giethoorn zijn nog twee scheepstimmerwerven die de originele Gieterse punter en andere platbodems bouwen.

In dit mooie dorp gaan stilte en een prachtige omliggende natuur samen met watersportplezier. En u vaart, kanoot, fietst of schaatst (!) zo naar een van de café-restaurants.

Historie

In 1230 wordt de streek "Gethorne", gelegen in het oosten van het Land van Vollenhove, voor het eerst vermeld. De bewoningskern ervan lag bij het Giethoornsche Meer - met het Duinigermeer de enige twee natuurlijke meren in het Land van Vollenhove - en zou met de ontginningen mee naar het oosten opschuiven, totdat dit proces stopte op de plaats waar het huidige dorp ligt. Geitenhoorns in de bodem zouden het zijn naam hebben gegeven, maar waarschijnlijker is het om de verklaring te zoeken in de zwarte - git -grond in deze hoek - hoorn - van de streek. Immers, één van de buurten of wijken van Giethoorn werd Zwartekluft genoemd, lees meer.