Blokzijl

Blokzijl begon als nederzetting en werd later een vesting aan de Zuiderzee. Hier werden vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegengehouden.

In de Gouden eeuw kwam er een levendige handel met Amsterdam op gang en Blokzijl werd handelsstad en overslaghaven. De rijkdom uit die tijd ziet u terug in de monumentale panden aan de bochtige straatjes, met de hals-, klok- en trapgevels. Nu zijn het woonhuizen, winkeltjes en galeries.

Muziek en spijs

Muziek en gastronomie vertegenwoordigen het goede leven van nu in Blokzijl. Een bekend restaurant is Kaatje bij de Sluis, genoemd naar de legendarische Kaatje (1672-1732), een talentvolle waardin en kokkin. Het vaarseizoen van dit stadje tussen Weerribben en Wieden opent en sluit met muziek. Van klassieke concerten tot het optreden van het Groot Blokzijls piratenkoor op een ponton in de Havenkolk.

Historie

In de 15e eeuw werd er al over "Blocksyl" (zoals de Vishandel) gesproken. In 1581 werd de plaats versterkt. Rond 1600 kreeg Blokzijl allerlei privileges, zoals het benoemen van een eigen burgemeester. Lees meer